сряда, 2 януари 2019 г.

Равносметката 2018:

Честита 2019-та година на всички! Извиняваме се за неудобството и прекъсването, но и ние имахме време за почивка. След година и половина прекъсване сме решили да се завърнем към блога ни и се надяваме статиите ни да ви харесат!


Хората често се замислят през декември за изминалата година - за добрите и лошите моменти, които са имали. Много често и се заблуждават, че догодина ще променят това или онова, а всичко си остава същото. 

Наскоро излезе песента "Без религия" на Pavell & Venci Venc'. Замислих се, говорих и с близки по темата, а именно защо парчето се казва така след като в него се разказва за истини от живота?! "О, Господи, ако те има някъде там значи някой чува моя глас, все пак не съм сам.", тези думи кънтяха в съзнанието ми няколко дни. Бедност, болест, мъка, сълзи, смях, радост, любов - с толкова неща се сблъскваме ежедневно, че се чудим какво още не сме видели и има ли нещо, което да ни изненада? 

Мраморната костенурка ми е подарък от Египет, а кръста лично си го купих от Мъртво море. Преди година бях там, но чак сега пиша за впечатленията си. Избрах тези два символа, защото точно това видях в Палестина и Израел. Видях как мюсюлманин коленичи с килимче и се моли на Аалах пред църквата на "Virgin Mary", как пътят, по който Христос е вървял за Голгота (Via Dolorosa), сега е превърнат в базар от мюсюлмани и успешно въртят бизнеса си. Собствениците на Стената на плача не са християни. Въпреки това какво казват медиите, аз видях хората да живеят в мир по между си и да имат приемане. Хора от различни религии. 

За съжаление, българите обичаме да съдим, да сочим с пръст различните без значение дали са с различна сексуалност, религиозна принадлежност, раса, цвят на кожа, дали има този отсреща много татуировки или пък просто има недъг - трудно приемаме различните. Обичам да пътувам, да се срещам с хора от различни държави, да уча за културата им - това ме обогатява. 

Всеки през 2018-та е имал успешни мигове купил си е нови материални блага, захвърлил е стари, но бих се радвала ако се замислим за нематериалното. Какво спечелихме и какво изгубихме духовно през тази година? Какво искаме да открием, да научим през 2019-та? 

Костенурката е талисман за дълголетие, за късмет и символизира упорито предвижване напред. Пожелавам ви да се борите за мечтите си, да сте по-широкоскроени, да подкрепяте познати и непознати в нужда и не само на празници. Най-вече живейте в мир със себе си, защото съвестта е като хапливо червейче и добре, че я има, за да можем да растем. Весела нова година, а тя ще бъде такава, каквато НИЕ си я направим!



Снимка - "Импулс"

Няма коментари: