четвъртък, 5 май 2011 г.

"Music quiz" - бр.20 - група "Блуба Лу"

Стиловете, на които наблягат са трип хоп, ню джаз, хаус и чилаут. Те създават първият български независим лейбъл "Жълта музика" през 1998г. До момента имат шест албума. През 2007г. албума им "Световна меланхолия" беше номиниран за албум на годината от ТВ "ММ", а песента им "Never mind" от същият албум беше включена в компилация на полско радио през 2008г. В средата на миналто лято издадоха най-новият си проект "Quadrotopia", който се състои от две части. Те са Димитър Паскалев и Константин Кацарски. Двамата основават българската група "Блуба Лу".
1. Как бихте определили стила музика, който правите?
Блуба Лу: Мислим, че не се подчиняваме на стилове, доказателство за което е нашата музика. Делим музиката на две - добра и не дотам добра.

2. Смятате ли, че подобен вид музика има перспектива и защо?
Блуба Лу: Дали има переспектива? Никой не може да отговори на този въпрос, по скоро времето ще покаже.

3. Скоро издадохте албум. Колко песни съдържа? С кого си партнирате в него? Колко време отне целия процес по издаването на дисковете?
Блуба Лу: Да, така е. Quadrotopia включва 12 песни и толкова ремикса. Гост музиканти в албума са - Найма, Деница от "Мюзик айдъл" - известна като Сихая, Пени О'Съливън, Венци Благоев, Петьо Момчев, Минчо Славов и камерен оркестър "Студио Примо". Работихме около година и нещо по него.

4. Над какво работите в момента?

Блуба Лу: Над много неща - албум, сингли, концерти, филмова музика и т.н.

5. Можем да кажем, че вие сте от малкото групи в страната ни, които залагат на мултимедийните и електронни ефекти по време на участията си. Чие дело са?

Блуба Лу: Дело на двама ни отново. :)

6. Видеоклиповете ви също като вас са уникални и са на доста високо ниво. Имате ли световни изпълнители, от които черпите идеи в това отношение или творбите ви са изцяло авторски продукции?

Блуба Лу: Мислим си, че са изцяло авторски, но знае ли човек...Идеите идват по свои ред от ситуацията, в която се намира света.

7. Лесно ли се възприемат парчетата ви? Какви са впечатленията ви? Как ви приема публиката?

Блуба Лу: Трябва да попитате тях. Публиката вече е доста взискателна, което показва, че хората умеят да отсяват семената от плявата.
8. Какво бихте казали на хора, които считат, че електронната музика няма бъдеще и че тя не може да се сравни със свиренето на живо?

Блуба Лу: Те са прави и грешат. Прави са, защото акустичната музика носи особена емоция в себе си и докосва и най-далечните крайща на човешката душа и не са прави, защото електронната музика като платформа дава облика на съвремието.

9. Търсенето и предлагането на този стил музика в чужбина е много по-голямо, отколкото у нас. Защо решихте да останете да творите в България?

Блуба Лу: Просто по света хората са създали традиции за тази музика, тук липсват каквито и да било. Работим тук, защото мислим, че не бива всички да напускаме кораба, който някои хора всячески се опитват да потопят.

10. За информация на феновете - дайте линк към ваши парчета или ваш сайт:)
Блуба Лу: www.blubalu.net



Снимки - личен архив - Блуба Лу

Няма коментари: