понеделник, 7 февруари 2011 г.

"Music quiz" - бр. 12 - Димо от "П.И.Ф"

Той е роден във Варна. От малък се занимава с изкуство. Играл е в куклено-пантомимния театър “Щурче” в морската столица, в Държавния сатиричен театър, в Централния куклен театър. Той е учил Актьорско майсторство и куклен театър” в НАТФИЗ. Автор е на музиката към над 30 театрални постановки. Той е участвал в различни телевизионни предавания. Той е един от основателите на групата "Patriots In Fashion" - P.I.F. Освен, че пише текстовете и музиката към песните си, скоро той дебютира и като режисьор на клиповете на бандата. Той е музиканта Димо Стоянов.
1. Живот без музика е като...?
Димо: Живот без музика за мен е като риба на сушата !

2. С какви трудности се сблъска ти, като започна да се занимаваш с музика?

Димо: Интересното е, че всичко в началото беше като по вода (може би, защото съм от Варна). Колкото повече навлизах навътре обаче, ставаше все по-дълбоко и трябваше да плувам все по-добре и по-уверено.

3. Композираш много песни. Парчетата на П.И.Ф. винаги са били нестандартни като лирика, звук, визия. Какво/кой те вдъхновява?
Димо: Вдъхновявам се от живота, който живея. Естествена защитна реакция от житейските шамари.

4. Кое е по-трудоемко – да напишеш текста на песента или музиката към нея?

Димо: Не е трудно :) Появяват се в различен ред всеки път.

5. Вие сте от малкото БГ групи, които правят песните си предимно на български език. Това във ваш плюс ли е, според теб или мислиш, че е по-добре да се ориентирате и към английски версии на някои парчета?
Димо: Ние живеем в България, а тук хората говорят на български език. Когато правим нещо за "навън", то задължително е на английски език.

6. Ти си завършил НАТФИЗ, участвал си и в ТВ програми. Това помага ли ти, да твориш по-качествено като музикант?
Димо: Да. Три години бях в "Шоуто на канала". Сцената е сцена и законите й са еднакви за всякакъв вид изкуство.

7. Защо избра да останеш в България и да се занимаваш с музика тук?

Димо: Мисля, че тук ми е мястото. Тук пея на родня си език и се изразявам най-добре, съответно хората ме разбират най-добре.
8. Не можем да скрием факта, че често се променя състава на П.И.Ф. Как приемаш това? Затваряш ли се в себе си или използваш такива моменти, за да създаваш нови песни? Групата има нови попълнения. Над какво работите в момента и какво могат да очакват феновете от вас?

Димо: Групата променя състава си периодично, защото светът около нас се променя. Изразните средства също. Някои от хората, които остават в П.И.Ф. приемат промените и продължаваме. С другите се разделяме и си оставаме приятели завинаги, защото имаме незабравими спомени заедно. Подготвяме клубно турне из България през месеците февруари и март. :) Очаквайте ни.
9. Използвате специални електронни ефекти, осветление и мултимедия по време на лайфовете си. Малко са българските банди, които правят подобни неща на участията си. Има ли някои световни групи, които се опитвате да копирате в това отношение? Ако има – кои са те и какво ви впечатлява в тях?

Димо: Никога не сме се опитвали да копираме чужди групи. Това, което правим в момента е ново за България и за жалост отдавна използвана форма на спектакли в чужбина.

10. За повече информация на феновете:
http://www.facebook.com/pifband


Снимки - личен архив - Димо Стоянов

Няма коментари: