понеделник, 28 февруари 2011 г.

Време за "Оскар"-и

Снощи към един часа българско време започна тържествената 83-та церемония за отличията на Американската академия за кинематографично изкуство и наука - най-престижните в света на киното. БНТ 1 ще излъчи церемонията в 21:00 тази вечер.
Драмата "Речта на краля" и фантастичният трилър "Генезис" спечелиха по четири награди "Оскар”. "Речта на краля" имаше 12 номинации, но взе едва четири статуетки, но те бяха най-важните отличия, между които и за най-добър филм. "Генезис" заслужи специфичните награди за технически постижения.

Съвсем очаквано пък Колин Фърт взе "Оскар" за ролята на крал Джордж VI в "Речта на краля", а Том Хупър получи наградата за режисура за същата лента. Според запознати, успеха на филма „Речта на краля” се дължи и на продуцентите - Боб и Харви Уайнстийн, които са популярни с това, че са „любимци” на публиката.

Натали Портман също нямаше сериозна конкуренция за наградата за ролята на обсебена от амбициите си балерина в "Черен лебед".
Наградите за актьори в поддържащи роли са за филма "Боецът" за Мелиса Лео и Крисчън Бейл.
За оригинален сценарий „Оскар” спечели Дейвид Сидлър за "Речта на краля", а за адаптиран сценарий - Аарон Соркин за "Социална мрежа".

Сред другите по-интересни призове са:
"Играта на играчките 3" – анимационен филм;
"Генезис" - за операторско майсторство, специални ефекти, звуков монтаж и звуков микс;
"Алиса в страната на чудесата" - за художник и художник на костюмите;
"Социалната мрежа" - за оригинална музика, адаптиран сценарий и монтаж;
Датският филм "В един по-добър свят" - за най-добър чуждоезичен филм;
„Inside Job” - за най-добър документален филм, които описва икономическата криза.

Неприятните изненади за феновете бяха наградата „Малинка” за актрисите от филма пленил женските сърца „Сексът и градът” 2, също така и филма „Непреклонните”, който имаше 10 номинации, но не спечели дори една статуетка.

Водещи на церемонията бяха актьорите Ан Хатауей и Джеймс Франко, но хора от Холивуд определиха работата им като скучна.



Снимка - http://www.ew.com/

Няма коментари: