сряда, 4 февруари 2015 г.

Забраниха "American Sniper" в Багдад

Въпреки че филмът е един от основните претенденти за спечелване на "Оскар" тази година правителството на Ирак го заклейми. 
Зрители и политици са гледали лентата и са на мнение, че тя обижда иракчаните. Това е и причината правителството да забрани излъчването на продукцията в кината в Багдад.

"American Sniper" е създаден по действителен случай. В него участва Bradley Cooper, който влиза в ролята на американският военноморски стрелец Крис Кайл, който е и автор на автобиографичната си книга. Сиена Милър играе неговата съпруга. Кайл е най-смъртоносният снайперист в американската военна история, носител на десет медала и други награди. След уволнението си основава фондация за подпомагане на бивши военни, страдащи от стресово разстройство. На 2-ри февруари 2013г. е убит на 38-годишна възраст в Тексас от 25-годишен бивш войник и негов колега - ветеран с това заболяване.

Стивън Спилбърг напуска продукцията поради ограничения в бюджета, а Клинт Истууд продължава работата по режисурата. Лентата дебютира в по-тесните кръгове в САЩ в края на 2014-та с идеята да бъде квалифицирана за наградите "Оскар", които ще се състоят на 22-ри февруари. 

Любопитното е, че филма е забранен само в столицата на Ирак, а не в цялата страна. Мениджърът на киносалоните в града Fares Hilal е предупреден от "Министерството на културата", че ако прожекциите продължат ще бъдат наложени глоби дори закриване на зали ако проекта остане на големия екран. Пред "The Washington Post" директорът споделя: "Казаха ми, че филма оскърбява иракчаните. Ако го пускаме ще бъдем критикувани. Ако го спрем ще загубим пари. Много хора искат да го гледат.".

Aктьорът, който има две номинации от Академията, е изненадан от реакцията на част от публиката. Той заяви: "Когато правиш филм никога не може да си сигурен дали някой ще го гледа. Доста е самонадеяно да се счита, че може да се прилага сила. Всяка дискусия, която хвърля светлина върху съдбата на войниците и на мъжете и жените в армията, е чудесна. Истинска фантазия е ако има такова обсъждане.", допълва Cooper. 




Снимка - https://www.google.bg

Няма коментари: