сряда, 3 февруари 2016 г.

Venci Venc' стана кукер

Рапърът изненада феновете си със снимки от Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се проведе в Перник. Тази година на юбилейното 25-то издание е имало близо 100 хиляди души. 
Venci, който е известен от дуото "Pavell & Venci Venc'", събра погледите в социалните мрежи, както на почитателите, така и на колегите си. 

Изпълнителят Venzy, чийто продуцент е "Монте мюзик", поздрави адаша си за инициативата с думите: "Голям си, братле!". От своя страна Venc' му отговори, че емоцията е била голяма, че трябва да оправдаят името си и че догодина трябва да отидат заедно. 

В фейсбук рапърът написа следното: "Искам да изкажа специални благодарности на Yordanovi ART за КУКЕРСКОТО МИ ЛИЦЕ, с което изгонихме злите духове от сърцата и земята си! @yordanovi_art via ‪#‎setaabratochkacom‬ ‪#‎surva2016‬".

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията "сурвакари" и "кукери". Фестивалът се организира от 1966-та година. От 1985-та има статут на международен. През 1995-та Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009-та президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. От седем години насам събитието се провежда в последните събота и неделя на месец януари като най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във надпреварата участват около 6 хиляди души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. 




Снимка - https://www.facebook.com/

Няма коментари: