понеделник, 29 февруари 2016 г.

Най-накрая Леонардо ди Каприо взе "Оскар"

Въпреки скучната на пръв поглед церемония и на фона на шестте приза за "Mad Max: Fury Road" днес всички говорят за това, че Лео най-после взе статуетка за главна мъжка роля. 
Час и половина преди официалният старт на проявата видяхме пристигащите на Червеният килим. Тази година хит при жените безспорно бяха дълбоките V-образни деколтета и голите гърбове. Сред дамите най-стилни бяха Cate Blanchett, Lady Gaga и Naomi Watts, а сред господата Eddie Redmayne и Leonardo DiCaprio.

88-то издание по връчването на наградите на Академията за филмови изкуства и науки продължи близо четири часа. Негов водещ беше комедийния актьор Chris Rock. Несъмнено скандала седмици преди събитието, че няма номинирани чернокожи артисти за "Oscar" беше основната тема на вечерта. 

"Искам да отнемa малко време, за да аплодиратe всички мои цветнокожи актьори и актриси тази вечер. Тази вечер не трябва да се пренебрегва неуморната работа и усилията, които влагате в този занаят. Тези проблеми днес в крайна сметка стават стари проблеми. Нека не позволим на този въпрос на многообразие да ни победи.", заяви Kevin Hart минути преди да обяви изпълнението на The Weeknd. Освен канадецът своите проекти представиха още Sam Smith, Lady Gaga и Dave Grohl. 

"Mad Max: Fury Road" си тръгна с цели шест статуетки - за костюми, грим и прически, продуктивен дизайн, монтаж, звук и звуков монтаж.

"Spotlight" бе отличен за най-добър филм и оригинален сценарий. "The Revenant" спечели награда за режисура, операторско майсторство, главна мъжка роля. 

С усмивка на лице и бурни аплодисменти Лео се качи на сцената на "Dolby Theater", за да вземе своя първи "Oскар" в кариерата си. Той благодари на екипа, с който е работел по "The Revenant", на близките и приятелите си. Актьорът отдаде почит на човека, с който е направил първия си филм, както и на Martin Scorsese за уроците по сценично присъствие. Kate Winslate през сълзи слуша речта на парньора си в "Titanic".""The Revenant" е филм за връзката между човека и света на природата. Свят, който както ние всички усетихме през 2015-та, беше сполетян от най-горещата година в своята история. Екипът на филма беше принуден да се премести до южния край на планетата, само и само да намери сняг. Промяната в климата е реалност, която се случва тук и сега. Тя е най-неотложната за решаване заплаха, изправена пред човешкия вид и е нужно да работим заедно и да спрем с отлагането. Трябва да подкрепим тези световни лидери, които не слугуват на замърсяващата индустрия, а говорят от името на човечеството, на коренните жители, на милиардите хора в неравностойно социално положение, на ония, дето ще бъдат най-засегнати от случващото се. Заради децата на нашите деца и заради всички хора, чийто глас е заглушаван от политиката на безкрайна алчност. Благодаря ви за изключителната награда тази вечер. Не я считам за някаква неотменима даденост. Нека не считаме и че планетата ни е дадена за вечно ползване. Благодаря много.", каза американеца. 


Ето всички победители на "Oскари" 2016:

"Най-оригинален сценарий" - "Spotlight", Josh Singer, Tom McCarty
"Най-добър адаптивен сценарий" - "Big Shot", Charles Randolph, Adam McKay
"Най-добра поддържаща женска роля" - Alicia Vikander, "The Danish Girl"
"Костюмен дизайн" - Jenny Beavan, "Маd Max: Fury Road"
"Продуктивен дизайн" - Lisa Thompson, Colin Gibson, "Маd Max: Fury Road"
"Грим и прически" - Lesley Vanderwalt, Elka Wardega, Damian Martin, "Маd Max: Fury Road"
"Операторско майсторство" - Emmanuel Lubezki, "Тhe Revenant"
"Монтаж" - Margaret Sixel, "Маd Max: Fury Road"
"Звуков монтаж" - Mark Mangini, David White, "Маd Max: Fury Road"
"Звукови ефекти" - Chris Jenkins, Gregg Rudloff, Ben Osmo, "Маd Max: Fury Road"
"Визуални ефекти" - "Ex Machina", Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington, Sara Bennett
"Най-добър анимационен късометражен филм" - "Bear Story"
"Най-добър анимационен филм" - "Inside Out"
"Най-добра поддържаща мъжка роля" - Mark Rylance, "Bridge of Spies"
"Най-добър документален късометражен филм" - "A Girl in the River: Price of Forgiveness"
"Най-добър документален филм" - "Amy"
"Най-добър филм" - "Spotlight"
"Най-добър актьор в главна мъжка роля" - Leonardo di Caprio, "The Revenant"
"Най-добра актриса в главна женска роля" - Brie Larson, "The Room"
"Най-добър режисьор" - Alejandro Inarritu, "The Revenant"
"Най-добър чуждоезичен филм" - "Son of Saul", Hungary
"Най-добра оригинална музика" - "The Hateful Eight"
"Най-добра песен от филм" - "Writing's On The Wall", Sam Smith, "Тhe Spectre"
"Най-добър игрален късометражен филм" - "Stutterer"




Снимка - https://www.google.com

Няма коментари: