сряда, 2 ноември 2011 г.

"ART Quiz" - бр. 4 - Иван Деянов

Той e свирил на пиано, когато е бил на седем години. След известно прекъсване започва отново да се занимава с музика. Неговите стилове са хаус и техно. Той е работил с имена като Миро, Елица и Стунджи, DJ Tarkan, Morandi, V-Sag, Martin Garcia, Ahmet Sendil, Marshall (aka Luigi Rocca), John Creamer, Dj Lion, AnGy CoRe, Lee Kalt и други. Освен, че е пускал в едни от най-известни клубове у нас, той е бил и в много балкански страни. Негови сетове са звучали по американски и румънски радиа. Той е диджея и продуцента Иван Деянов.
1. Какво те накара да се занимаваш с музика?
   Иван: Още от малък музиката ме влечеше и то главно електронната. Помня като бях на 7-8г. майка ми бе купила касетки на легендарният Жан Мишел Жар. Оттогава се влюбих в електронната музика и си казах, че един ден бих се занимавал с това. По ирония на съдбата същата година започнах да свиря на пиано, но след 6-7 месеца прекъснах. Седем години по-късно реших да се занимавам с музика и до ден днешен тя е моят живот. Не си представям живота си без нея.

2. Какви качества трябва да притежава човек, за да е добър диджей?

   Иван: В днешно време за съжаление, както всяко нещо и тази професия е на "мода". Доста хора се опитват да са DJ-и в разни барове, заведения и къде ли не, но за да си добър, трябва да усещаш публиката и да я предразполагаш към своята музика. Тази професия не е просто да можеш да смесваш парчета без да тропаш, но и да можеш да накараш хората да се интересуват от това, което пускаш и с всяко следващо парче все едно им казваш: "А сега да ви видя какво ще кажете?".

3. Ти си обикалял различни държави. Защо избра да работиш в България?
    Иван: Родом съм от Белград, но от 1998г. живея в България. Баща ми е македонец, а майка ми - българка. Пускал съм в почти всички вече бивши Югославски републики, но си живея тук. Харесвам България и обстановката тук. Намирам се в свои води и се чувствам българин, макар че аз не деля хората по нации. Смея да кажа, че България е най-добре разположената географски страна, тъй като има от всичко по-малко. Преди година подписах договор с един доста голям лейбъл в Америка, който ме покани да живея и работя там, но отказах. Смятам, че САЩ си имат вече своите музиканти. По-добре да стоя тук и да се боря докрай.

4. Какви са твоите впечатления за колегите ти от другите страни? Какви са приликите и разликите в това да си диджей там и тук?
   Иван: В другите страни колегите са големи приятели и са задружни помежду си. В България това уви го няма. Както във всяко начинание и тук българите си правят мръсно и се ненавиждат. Всеки гледа да вземе хляба на другия - дори аз го изпитвам на гърба си. Разни имена в клубните среди у нас са завладяли определени клубове и места, където другите артисти не могат да се изявяват, водят си само техни хора.Разликите са в това, че навън хората те уважават, без значение от името ти и се кефят на музиката ти, а тук хората гледат името. Ако не си име никой не те отразява.

5. Румънците създават много и нови песни почти всеки ден. Какво ни липсва на нас, за да достигнем тяхното ниво, според теб?

   Иван: Аз мисля, че тази "румънска мания" залязва. Просто това, което правят те вече стана еднообразно.Макар че в момента точно комерс DJ е номер едно в света - David Guetta, но всички видяха, че там също има лъжи и игри в гласуването. Хората вече не харесват комерс. Мисля, че България е доста по-напред от румънските продуценти.Имам колеги, чиято продукция е много по-качествена и интересна от румънското изтъркано звучене. За мен в Румъния има само една група - Morandi, с която имах честта да работя.

6. Само хаус ли пускаш на партита или имаш предпочитания и към други стилове?

   Иван: Когато започнах като DJ, пусках поп и ретро. С течение на времето електронната музика завладя България и реших да пускам и правя такъв стил. Оттогава до ден днешен работя само в тази сфера като DJ, а като продуцент разбира се, че съм правил парчета за поп и други артисти. Харесвам поп звученето в България. Мисля, че се доближаваме доста до американците.

7. Мислиш ли, че електронната музика ще замени музиката на живо?
   Иван: Определено това вече се случва. В доста страни вече електронната музика промени всичко в друго измерение и насока. Електронната музика дава на хората свобода и избор, която другите стилове не дават. Електронната музика е просто такава, че хората да могат да се забавляват дори в чалгата вече се ползват хаус елементи. Това показва, че вече електронната музика е част от всеки един стил.
 
8. Организираш лекции и срещи със световноизвестни диджеи и продуценти. Къде и кога ще са следващите такива и какви са условията, за участвие?

    Иван: Имам честта да комуникирам с имена от всяка точка на света. Тази събота на 5-ти Ноември за първи път организирам в моят град - Ямбол такъв семинар, където хората могат да се докоснат повече до това, което ние правим и преживяваме. Музиката е част от нашия живот. Както един хирург цял живот прави операции, ние цял живот творим и пускаме музика. Всеки, който иска може да заповяда в Хотел Диана Палас в Ямбол от 17.30 часа. Семинара е напълно безплатен. Ще представя част от това, което научих последните 3 години из Балканите.

9. Освен, че се занимаваш с музика, обичаш да инвестираш в болни и изоставени деца. Може ли изкуството да помага за подобни социални каузи?
  Иван: Мисля, че точно изкуството може да помогне за това. Кандидатствах за УНИЦЕФ България - посланик на добра воля. Все още малко ми трябва да съм на 100% официално третият такъв българин. Мисля, че това е най-хубавото от всичко, което правя. Човек трябва да помага, когато има и може. Затова ни е дадено, за да можем да помагаме, а децата са най-чистото и най-милото нещо на този свят.

10. Какво би казал на хора, които имат талант, но считат, че музиката не може да им носи финансови облаги и предпочитат тя да им е само хоби?
    Иван: Да не спират да работят и да опитват. Финансите идват с времето. Ако знаеш как да работиш добре и да правиш добър маркетинг и реклама на името си дори и сам все пак човек не трябва да спира да мечтае и да работи. Когато дадеш всичко от себе си, един ден ще бъдеш възнаграден.


За повече информация на феновете: http://www.facebook.com/pages/Ivan-Deyanov/



Снимки - личен архив - Иван Деянов 

Няма коментари: