сряда, 28 март 2012 г.

Драматичен театър - Варна с три награди "Икар"

Преди броени минути приключи официалната церемония по връчването на наградите "Икар" 2012. Варненският театър спечели в три от общо четирите категории, в които беше номиниран. 
През 2012-та се навършват 50 години от честването на Международния ден на театъра. На 27 март 1961 година в Париж е открит първият сезон на Театъра на нациите. В обновената сграда на Националния театър бяха отличени най-добрите постановки, актьори и режисьори за отминалата 2011-та. 

Съюза на артистите в България озаглавиха събитието „Награди като за последно”, тъй като според календара на маите края на света ще настъпи на 21 декември 2012-та. Представлението събрало най-много гласове е "Ричард III", а негов режисьор е Пламен Марков. Стоян Радев, който наскоро се появи в новия български сериал "Седем часа разлика" в образа на Чавдар, този път спечели приз за главна мъжка роля за превъплъщението си в краля-злодей. Освен това варненци бяха отличени за майсторско техническото си представяне и за авторска музика - дело на Калин Николов.

"Праехидно" взе две статуетки за драматургичен текст и режисьор. Мая Новоселска грабна приз за главна женска роля за изпълнението си в моноспектакъла "Едно малко радио". Награди в категориите за поддържащи роли взеха Искра Донова за ролята на Джес в "Любов и пари" и Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан". Отличие за дебют получи Рая Пеева за ролята на Алис в "Отблизо".  "Завръщане във Витенберг" на Георги Тенев прибра само една награда за сценография, а "По ръба на небето" спечели признание за куклено изкуство.

Разбира се, бяха раздадени и статуетки за цялостен принос и творчески заслуги на проф. Красимир Спасов, Яна Цанкова. Нямаше как творците да не споменат и имената на известните техни колеги, чиито земен път приключи скоро. Това са покойните вече Велко Кънев, Георги Черкелов, Георги Русев, Коста Цонев, Сава Хашъмов, Ангел Андонов и Ангел Георгиев.


Снимкаhttp://www.google.bg/

Няма коментари: