сряда, 26 януари 2011 г.

"ART quiz" - бр. 1 - Аделина от "Radio Café"

То ще навърши една година на 29 януари. То обаче не е бебе, въпреки че доста хора са се постарали, да го обгрижват като такова. То стана отдушник за много хора на изкуството. То дава шанс за изява на много творци от българската музикална сцена. То е столичното Radio Café. По повод празника, решихме да зададем няколко въпроса на хората, които са инвестирали освен финанси, труд, любов и..... какво друго ще научим от Аделина Евтимова – собственик на "Radio Café".
1. Първо - Честит рожден ден :) Как се „роди” идеята за Radio Café?
Aделина: Идеята за бар е от много години. Седем минаха в търсене на подходящото място. През времето, изискванията ми, се промениха. Когато намерих помещението под моста, то само роди още идеи.

2. Лесно ли прави подобно място? С какви трудности се сблъскахте?
Aделина: Лесно е, ако знаеш какво искаш. Ако си мислил достатъчно и дълго време. Лесно е, ако знаеш какво правиш и ако обичаш работата си. Въпреки това всеки ден се сблъскваш с неща, които са абсурдни – закони, които са неясни дори за тези, които са ги писали, хора, които не уважават труда на другите, компромиси, които трябва да правиш, за да се справиш с наема.

3. Интериорът е много интересен. Чие дело е?

Aделина: Интериорът не е по идея на фирма. Създаден е от Радио Кафе. Съобразен е с помещението. С това, че през деня се пие кафе, а вечер се танцува. Отделно, колкото повече време минава, толкова повече вещи се появяват - лампи, картини, подаръци…

4. Организирате партита с доста оригинални тематики. Какво ви вдъхновява?

Aделина: На първо място - това да сме алтернатива. Разбира се, правим нещата, които са и по наш вкус. Всъщност, може би, създаваме събития, на които на нас самите ни се ходи. :)

5. Каните най-различни изпълнители, както известни, така и от ъндърграунда. Имате ли някаква стратегия за привличане на повече музиканти?

Aделина: Голяма част от музикантите са приятели. Концертите са получават от само себе си. Решаваме заедно и ги правим. Радвам се, че все повече артисти искат да са част от нашата сцена, това е комплимент за бара. Разбира се и ние имаме изисквания. :)

6. Една година не е много, но не е и малко. Какво научихте за това време?

Aделина: Научихме, че по-хубаво от това да изпълниш мечтата си е да виждаш непознати, които го правят заедно с теб. Винаги съм искала тази публика в бара си. Целта му е да събира интересни хора с други интересни хора, да ги запознава и да им даде уютно място, където да споделят идеите си. Барът не е просто бар. За една година създаде приятелства, представи артисти, подкрепи проекти и направи много хора щастливи само със съществуването си. Всеки ден получаваме съобщения, в които някой ни споделя нещо без да се познаваме. Радио Кафе се превърна в живо същество, а не в заведение.

7.Мислите ли да направите подобни заведения и извън столицата?
Aделина: Мислим си го всеки ден, но не знаем дали ще можем да се грижим за тях толкова, колкото е нужно. :)
8. Каква е вашата „формула” за успех? Имате ли бъдещи творчески планове?
Aделина: Да продължим с все по-малко компромиси. Да се развием още, не като верига, а като идея. Да помогнем на много неща, да се случат, всеки път, когато имаме възможност.

9. Ще има ли по-специални изненади и купони, по повод рождения ден?
Aделина: Няма да направим нищо, което не сме правили. Ще поканим тези, които са били част от тази една година. По специалното е, че от 25-ти януари ще има изложба фотографии на Добрин Кашавелов, който снима голяма част от партита през последните 5 месеца. Това би било любопитно за всеки, който е бил и има или няма спомени.:)

10. Какво си пожелавате? Какъв подарък искате?
Aделина: Да сме здрави. Да останем заедно. И да радваме все повече хора.


За повече информация можете да посетите:
http://radiocafeto.blogspot.com/



Снимки - личен архив - Аделина Евтимова

Няма коментари: