сряда, 23 март 2011 г.

Почина актрисата Елизабет Тейлър

На 23 март 2011г. в Лос Анджелис почина една от най-големите кино звезди на 20-ти век. Иконата на американското кино завърши своят земен път на 79 годишна възраст. Преди 2 месеца aктрисата е била хоспитализирана заради проблеми със сърцето.
Елизабет Тейлър се снима в киното за първи път на 9 години. Тя е взела участие в над 50 филма, като сред по-значимите и запомнящи се нейни роли са тези на Клеопатра, Меган, Лионор, Глория, Анджела. През 1963г. става първата актриса, която взема един милион долара за ролята си във филма "Клеопатра". Печелила е два пъти "Оскар" за най-добра главна женска роля в лентата "Бътърфилд 8" (1960г.) и за ролята си в "Кой се страхува от Вирджиния Уулф?" (1966г.). Красавицата е била носителка и на "Златен глобус" за най-добра главна женска роля във филма "Внезапно, миналото лято" (1959г.), а през 1985г. има награда за цялостен принос.

Елизабет взема участие и в политически и хуманитарни акции, удостоена е с Орден на Британската империя. Това се дължи на факта, че тя е родена в Лондон, но дълги години живее и твори в САЩ. Нарежда и на 7-мо място сред 100-те най-добри актриси за всички времена.

Тейлър е наричана още и "иконата" на американското кино. Тя е била вдъхновение и пример за талантлива, красива и модерна жена, както на много актриси в Холивуд, така и на дами от различни професионални направления по целия свят. Свързвали са името й с изисканост и стил. Съвсем наскоро Джони Деп сравни красотата на Анджелина Джоли, с която си партнира в "Туристът", с тази на покойната актриса.

Не на последно място, Елизабет Тейлър ще остане в историята освен с чарът, добрата игра и с многобройните си бракове - цели осем на брой.

Елизабет Тейлър оставила специално указание, че иска погребението й да започне с 15 минути по-късно, за да закъснее дори за собственото си погребение!

Почивай в мир, Елизабет!


Няма коментари: