вторник, 28 юни 2011 г.

"Music quiz" - бр. 21 - Богомил Енчев от "Poppers"

Той е млад и талантлив. Той учи в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, специалност "Ударни инструменти". Той е част от група "Poppers", в която свири със своите приятели Радослав и Александър Славчеви. Освен това, той участва и в проекта Stevie Wonder Tribute. Той е барабаниста Богомил Енчев - Боги.
1. Как се запали по музиката и по-специално към барабаните?
Боги: Не беше много отдавна, всичко започна с две дървени летви, които отчупих от стар стол, а това, което ме подтикна да го направя и до днес ме кара да се смея с глас.
Когато бях на 12 години по незнайно какви причини бях на така наречения сбор или панаир в едно селце близо до родния ми град Тутракан, обикалях си и в един момент реших да си купя нещо от магазина. Влязох вътре и не знам защо, но си купих царевични пръчици "Гризли". Какво ли общо има това с музиката? - Отварям пакетчето и виждам диск, обвит старателно. В първия момент реших, че това е диск подобен на онези, които ти подаряват по бензиностанциите, когато зареждаш. Е да, ама не! Разопаковам и виждам надпис - Brand New Heavies - Trunk Funk! Ха?! Че какво ще да е това? Така след хиляди пъти слушане, този диск ми събуди интереса към хубавата музика, което по някакъв начин ме вкара в музикантските среди и ето ме тук.:)

Баща ми също е музикант, погледнато назад има музиканти в рода ми, което е вероятно основен фактор, но като малък не изявявах огромно желание да свиря на каквото и да е. Срещнах доста добри музиканти в развитието си и все още продължавам да срещам... Смея да твърдя, че съм късметлия.
:):)
2. Ти си млад човек, свириш предимно джаз. Какво би казал на твои връстници, които считат, че този стил е за по-възрастните?
Боги:
Бих казал много неща... Джаза е прекрасно усещане, безспорно ако човек е решил да намери истинската красота на музиката, джаза е един от най-добрите пътища, а за да успее да я оцени, трябва да е израстнал първо духовно. За хора, които са толкова вплетени в ежедневието и като цяло в материалния свят е нормално тази музика да не бъде привлекателна. Въпрос на манталитет.
3. Какво е необходимо да се случи, според теб, за да започне младото поколение в страната ни, да слуша по-стойностна музика, а не поп-фолк?
Боги:
По нашите ширини има доста солидно стилово объркване, след като Мишо Шамара е считан за R'n'B певец, а Ибряма за джаз кларинетист - не мисля, че ще се превъзпита лесно населението. Да не говорим за медийната атака, на която е подложен българина, за него това, което се случва по телевизията и вестниците е най-истинско. Не ми е приятно да го кажа, но в България музиката за много хора означава бира и кюфтета.Факторите са много, отделял съм доста време над този въпрос и виждам, че всичко е комплексно и не се свежда само до това да кажем - "Българина е глупав и слуша поп-фолк". Така е възпитан, за което имат вина не само родители, медии и т.н., важна е цялата верига от семейството, държавата, та чак до културния отдел на община Любимец.:) Въпреки тъжната картина се случват и много приятни неща.През последните години идват много големи имена в България, дано тази тенденция се запази! Това, което трябва да се направи, е да се изкорени селяндурщината и компексарщината от музиката в България. Тези понятия нямат нищо общо с изкуството, нека не ги смесваме. Оттук нататък всеки може да прецени дали да пръска хиляди левове за да гледа силикон, перхидрол и някакъв шум, който "те" наричат музика или да усети истинското удоволствие от това, да нахрани душата си.
4. За теб музиката хоби или професия е?
Боги: По-скоро състояние на духа, в което звучи истинска музика. Често около мен е пълна тишина,там броя паузите между нотите. :):)

5. Занимаваш се и с фотография. Какви са приликите и разликите в музиката и снимането?

Боги:
Занимавам се е доста силно казано, това изисква много знания и време (и да не забравяме моята "любима" дума - пари). Фотографията е нещо, което много ме разтоварва. Приликата с музиката е ясна - изкуство. Начин, по който показваш нещата през твоя поглед.

6. Имал ли си възможност, да заминеш извън България, да търсиш реализация в чужбина? Какво те задържа тук?


Боги:
Винаги има възможности, но има хора и надежди, които ме задържат тук. Искам да свърша много неща. Чужбина ще почака малко.

7. Общественото мнение е, че у нас трудно се успява само с талант, че всичко е въпрос на връзки, интереси и пари. Това така ли е? Какво е твоето наблюдение?

Боги:
Разбира се, целия свят се крепи на връзки, интереси и най-вече пари. Това не е само у нас, както хората на изкуството негодуват в България срещу чалгата и медийната простотия, в Щатите има хора, които негодуват срещу Lady Gaga например. Това е момента, в който някои "велики мозъци" са решили да оскверняват изкуството и да печелят пари манипулираийки масата с подобни "произведения". Бих казал, че е доста гнусно да се споменава думата пари, редом с изкуство и талант.

8. Имаш ли любима мисъл или мото в живота?
Боги: Има една мисъл, която ми светна в главата преди време - "Обвий потенциала си в смирение!". Не бих казал,че е мото, но звучи доста често в съзнанието ми.


9. Колко време най-дълго си издържал без да слушаш музика или да свириш?

Боги:
Без да свиря? Честно казано правя кратки паузи от два-три дни понякога, много добре ми действа и освен това информацията уляга прекрасно. Има един момент, в който разбираш, че мисълта в музиката е по-важна отколкото техниката и се фокусираш главно към нея, а без да слушам музика...само когато спя. :):)


10. За информация на феновете остави профил в соц. мрежи или линк към твоя песен. ;)
Боги: Линк, който мога да оставя е този от фейсбук: www.facebook.com/bogomilenchev Относно музиката, тук съм качил някои неща, работим по въпроса с производителността в момента. :):)



Снимки - личен архив - Богомил Енчев

Няма коментари: